Защо панкреасът е толкова важен, когато става дума за добро храносмилане?


Храносмилателните ензими се произвеждат от панкреаса. В миналото хората са смятали, че с еластичната си структура панкреасът е само амортисьор, предпазващ стомаха. Но панкреасът наистина е много повече! Благодарение на ензимите, произвеждани от панкреаса, тялото е в състояние да разгради храната до миниатюрни частици, които могат да се абсорбират от червата в кръвообращението и да се придвижат до тъканите и органите.

Ако нещо не е наред с панкреаса, той не произвежда достатъчно ензими. Храната не се разгражда пълноценно и могат да се появят различни храносмилателни проблеми. Когато обсъждате храносмилателните си проблеми с Вашия лекар, той може да използва термина „екзокринна панкреасна недостатъчност“, което просто е медицинският термин за намалено количество на панкреасните ензими.

Why is pancreas so important when it comes to good food?
 1. Здрав панкреас
  Храносмилателните ензими, произвеждани от панкреаса, разграждат протеините, мазнините и въглехидратите на по-малки частици.
 2. Пациент с храносмилателни проблеми
  Ако панкреасът е с нарушена функция, има недостиг на храносмилателни ензими и мазнините, протеините и въглехидратите не се разграждат правилно.
 3. Пациент, който приема
  Мезим
  ® форте
  Мезим® форте замества липсващите ензими и помага за разграждането на храната.
Healthy pancreas Healthy pancreas Healthy pancreas

Кой може да страда от 
екзокринна панкреасна недостатъчност?


Екзокринната панкреасна недостатъчност е състояние, характеризиращо се с недостиг на храносмилателни ензими, произвеждани от панкреаса. Това състояние може да засегне хора от всички възрасти, но колкото по-възрастни сте, толкова по-голям е рискът храносмилателните Ви проблеми да са свързани с панкреаса.

Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency? Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency? Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency?
 Exocrine pancreatic insufficiency symptoms

Симптоми на панкреасната екзокринна недостатъчност


Симптомите варират от леки и умерени до тежки и включват:

Леки симптоми: Дискомфорт или усещане за тежест след ядене на трудна за усвояване, мазна, пикантна или необичайна храна.*

Умерени симптоми: Диспептични симптоми като болка в стомаха, гадене, повръщане, киселини, подуване или диария.*

Тежки симптоми: Хронична коремна болка, диария и стеаторея (мазни изпражнения), загуба на тегло, остеопороза и др.*

* Само лекар може да диагностицира екзокринна панкреасна недостатъчност.

Екзокринна панкреасна недостатъчност и нейните причини


Някога мислили ли сте, че проблемите с храносмилането може да са свързани с функцията на панкреаса? Медицинското състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно храносмилателни ензими, се нарича екзокринна панкреасна недостатъчност.

Ето някои ситуации и медицински състояния, при които панкреасът може да не функционира както трябва:

Възраст

Нормално е производството на храносмилателни ензими да намалява с възрастта. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-голям е шансът да развие храносмилателни проблеми, свързани с функцията на панкреаса.

Консумация на алкохол и тютюнопушене

Хората, които редовно консумират алкохол и пушат, често страдат от екзокринна панкреасна недостатъчност, свързана с хроничен панкреатит.

Диабет

Диабетиците също могат да страдат от екзокринна панкреасна недостатъчност, защото и двата здравни проблема са свързани с панкреаса.

След операция или травма

Ако част от панкреаса се премахне хирургично (тумори, след травма и др.), неговата функция обикновено също се засяга.

Генетични заболявания

Например, най-честата причина за екзокринна панкреасна недостатъчност при децата е муковисцидозата.

How to live with exocrine pancreatic insufficiency? How to live with exocrine pancreatic insufficiency?

Начин на живот при екзокринна панкреасна недостатъчност?


Лечението на екзокринната панкреасна недостатъчност включва прилагане на заместителна терапия с панкреасни ензими, нормална, нерестриктивна здравословна диета и някои промени в начина на живот. Само комбинацията от тези елементи може да Ви помогне да облекчите симптомите, да се насладите на храната отново и да се радвате на добър живот.

Следете какво ядете и как се чувствате след това. Така ще можете да избягвате храни, които влошават симптомите.

Строгата диета с ниско съдържание на мазнини вече не се препоръчва на пациенти с екзокринна панкреасна недостатъчност. Вместо това трябва да се избягват богати на фибри храни. Фибрите се разграждат трудно и освен това инактивират панкреасната липаза (храносмилателен ензим, който разгражда мазнините).

Яжте по-често и по-малки порции високоенергийна храна.

Консултирайте се с диетолог, за да сте сигурни, че диетата Ви покрива всички хранителни нужди и за да избегнете усложненията на екзокринната панкреасна недостатъчност като недохранване, липса на витамини или остеопороза.

Приемайте заместителна терапия с панкреасни ензими при всяко хранене. Преди да започнете да използвате панкреатин (комбинация от храносмилателни ензими), винаги четете внимателно листовката за пациента.

Спрете да пушите. Не консумирайте алкохол.

Мезим® форте

Трябва да приемате Мезим® форте по време на хранене, за да заместите храносмилателните ензими на панкреаса. Мезим® форте ще помогне да се намали тежестта в стомаха след хранене.

Също така трябва да направите някои промени в начина на живот, които включват добре балансирана диета, покриваща Вашите индивидуални хранителни нужди (като индивидуалната толерантност е важен фактор) и избягване на алкохол и цигари.

You should take Mezym during the meal

Заместителната терапия с панкреасни ензими е вид лекарствена терапия, която се използва за заместване на храносмилателни ензими при екзокринна панкреасна недостатъчност.

?Често задавани въпроси