Бяла риба с кускус


2 порции

30 минути

Лесна за
приготвяне

Необходими съставки:

  • 2 х 125 г филе от бяла риба (напримет треска)
  • 200 г кускус
  • 200 г чери домати
  • 2 лимона
  • 1 червена люта чушка разрязана на две половини
  • 1 малка връзка накъсан босилек
  • 2 моркова
  • 2 шепи грах или зелен фасул
  • 6 маслини без костилки
  • 1 - 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • Сол
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200⁰ С (180⁰ C с обдухване).
  2. Вземете парче алуминиево фолио с размер А4 и сложете едно от филетата върху фолиото.
  3. Подправете рибата с малко сол и пипер и поръсете с половината от сока и кората на лимона, половината нарязана люта чушка и половината от накъсания босилек.
  4. Разполовете четири чери домата и ги наредете около рибата.
  5. Покрийте рибата с още едно парче фолио и загърнете плътно ръбовете.
  6. Повторете тази процедура с другото парче риба и поставете двата пакета в тава.
  7. Печете 15 - 18 минути, докато оформените пакети набъбнат.
  8. Докато рибата се пече, залейте кускуса със 100 мл вряла вода, добавете зехтин, покрийте с фолио и оставете да набъбне 10 минути.
  9. Сварете морковите и граха или зеления фасул.
  10. Нарежете останалите домати и ги смесете с морковите, граха или зеления фасул и маслините.
  11. Овкусете с балсамов оцет, сол и черен пипер.
  12. Сервирайте с резени лимон за изстискване.
?Често задавани въпроси